Turbeskrivelse Middelfart
Hvad oplever du på vores Hvalsafarier fra Middelfart?
Naturpark Lillebælt har så meget at byde på.
Vi fortæller historien og annekdoter om det vi ser på turen.
Varigheden på turen er ca. to timer.
Vi vil nyde synet af den Nye & Gamle Lillebæltsbro, der blev indviet i 1970 og 1935, samt færgelejet ved Snoghøj der blev nedlagt i 1935.
Og så vil vi passere Krupps Plads, hvor Søbadet i dag ligger. Før 1935, var det her ståldele til den Gamle Lillebæltsbros overbygning blev sandblæst, grundet og malet 4 gange, inden delene blev sejlet ud til pillerne og hejst op til montagefolkene.
Broens stålkonstruktion er samlet med over 2 millioner nitter, uden svejsninger. Konstruktionen hviler på 4 piller, hvoraf den nederste del er sænkekasser. Pillerne er ca. 70 meter høje, hvoraf ca. 40 meter står under vand.
Vi ser også fyrene Damgård, Snoghøj, Børup Nord og Børup Vest der har til formål at guide sejladsen gennem Lillebælt. De blev alle saboteret i 1945 for at hæmme tyskernes sejlads gennem Lillebælt. De nuværende fyr er opført i 1946. Børup Nord blev i 2003 flyttet ud af fyrmesterboligen.
På turen passerer vi også resterne af militære batterier, der i 1800 tallet blev anlagt, som en del af en batterilinje på Hindsgavl Halvøen. Herfra blev skibe, og fjendtlige tropper på den jyske side beskudt. De spillede en stor rolle under krigene i 1808, 1848-50, og 1864.
Vi også resterne af de befæstede volde, Hindsgavl, Høneborg og Stenborg Made, også kaldet Borgsted Banke. Alle tre borge anslås at være anlagt i de urolige år efter Valdemar Sejrs død i 1241.
Alle tre voldsteder har ligget og bevogtet indsejlingen gennem Lillebælt. Bankerne ved Stenborg og Hindsgavl begge ser ud til at være bygget på en naturlig klint eller bakke ned til vandet, er Høneborg dog tydeligvis kunstig.
Udover alle de historiske steder, er der masser af idyl langs Lillebælt på begge bredder.
På Hindsgavl halvøen skimter vi endvidere Hindsgavl Slot. Hovedgården Hindsgavl blev opført omtrent år 1700, til dels af sten fra kongeborgen af samme navn, som samtidig blev revet ned. Hovedbygningen blev ombygget i 1784.
Slotspark blev oprindeligt anlagt som en barokhave, og 1814 blev haven omlagt i romantisk stil med udsigtspladser, lysthuse, vandløb og bassiner med tilhørende broer, nogenlunde som vi ser den i dag. H.C. Andersen skriver da også i et brev i 1843: “…jeg tilbragte flere timer paa Hindsgavl, det mest romantiske Sted i Fyen; Især er der fra haven en Udsigt til Kolding fjord, som er henrivende…”
Ved Fænø og Fænø kalv ser vi Digesvaler der yngler i moræneklinten. De har deres reder er for enden af en 1 meter lang gang ind i leret. Gangen skråner opad, så regn ikke kan trænge ind. To kuld unger kan de få på en sommer. På Fænø Kalv ser vi også rester af et militært batteri fra Svenskekrigen i 1600 tallet.
Men ikke mindst, vil vi undervejs på turen, se de små hvaler boltre sig i Lillebælt. Enkelte gange kan vi være heldige også at spotte sæler eller havørne på turen.
Efter hvalsafarien kan vi anbefale en tur forbi lytteposten. Her kan man høre marsvinene under bæltets overflade. De udsender nogle særlige kliklyde når de kommunikerer med hinanden. Lydene opfanges af en mikrofon, som er placeret på bæltets bund.